Selecteer een pagina

HEAL_TH en waar het over gaat. 

 

“Ga maar spelen en ontdekken.

Wat is jouw pad?”

Vanuit een verlangen naar verbondenheid en meer leven vanuit ons gezonde boerenverstand, richtte Margriet
de Rijk HEAL_TH op. Maar wie is zij zelf? En wat beweegt deze vrouw? Een kijkje in hoofd en hart. “Volop in je
eigen leiderschap staan, dat gun ik iedereen.”

Tekst: Lisette Jongerius

Ooit werd ze bestempeld als ‘een kind met een beperkte taal’. Aldus een van haar leerkrachten. How the tables have turned. Anno 2024 is de taal van Margriet de Rijk (1982) bloemrijk en doordrenkt met vastberadenheid, optimisme en tomeloze energie. Daarbij schuwt ze niet om vraagtekens bij het geijkte te zetten. Bij deze vrouw kom je niet weg met ‘zo hoort het’, of ‘dit hebben we nu eenmaal altijd op deze manier gedaan’. “‘Waarom ben je altijd zo dwars?’ Hoe vaak ik dat wel niet heb gehoord in mijn leven”, vertelt ze lachend. “Maar schoppen voor het schoppen, dat is nooit mijn doel geweest. Mijn ‘dwars zijn’ is het resultaat van dicht bij mezelf staan. En dát is iets wat ik iedereen gun. Volop in je eigen leiderschap staan. Uit die slachtofferrol, je zelfstandigheid activeren en eigenschap nemen over je leven.

In beweging komen

Bewegen is daarbij de kern. Niet verwonderlijk, aangezien Margriet gepensioneerd danseres en voormalig dansschooleigenaar is. “Ik breng mensen graag in beweging. Zien waar iets stagneert, dat kan ik goed. Ik kom snel los van de inhoud en zie patronen.” Iets dat komt goed van pas komt in haar werk, ook al is het haast onmogelijk om de Rotterdamse in een hokje te stoppen. De moeder van drie werkt als trainer, docent, coach, conceptontwikkelaar, storyteller en ondernemer. Zelf noemt ze zich vooral een visionair. “Want elke keer kom ik er weer achter: dingen mogen écht anders. Die nieuwe wereld waar zovelen van ons naar snakken, ís er al. Want die ontstaat als het ware vanzelf. Tenminste, als we meer in het hier en nu durven te zijn. Te zien, spelen, léven. Met daarbij de kunst om alles te laten zijn. The good, the bad, the pretty and the ugly. Bouwen met alles om ons heen, met wat we nu hebben. Als je dat gaat doen, dan is de nieuwe wereld geen doel, maar een resultaat. En ontstaat de koers vanzelf, vanuit heelheid.”

Verder kijken

En die koers naar die mooie nieuwe wereld hoef je niet alleen te doen. Haar online platform en magazine HEAL_th biedt de helpende hand. Hiermee wil Margriet het bewustzijn creëren en vergroten qua (holistische) gezondheid. Ze mikt daarbij op nieuwsgierige mensen, die bereid zijn om buiten kaders te denken.

Zich willen verdiepen wat er mogelijk is qua welzijn en het eigen lichaam. Daarbij geeft ze het podium veelal aan anderen. Van een GZ-psycholoog tot acupuncturist, een osteopaat en een breed scala aan (lichaamsgerichte) therapeuten. Wat zijn hun visies, ervaringen en expertises? Hoe dragen zij hun steentje bij aan een bewuster leven en aan die nieuwe wereld? En vooral: wat kun je daar als lezer mee.

Heelheid is al aanwezig

In feite wil Margriet met HEAL_TH vooral terug naar het boerenverstand. “Soms zal je niks nieuws lezen. Denk je: ‘oh ja, dat wist ik eigenlijk wel’. Maar dat is mooi, want ik wil juist licht schijnen op dat wat er al is. Er zit namelijk zo veel schoonheid, kennis en waarde in ons. Maar dat blijft vaak nog te veel binnen de lijntjes. Het gevolg: eenieder krijgt stagnatie in z’n eigen ‘hokje’. Ik pleit voor meer samenwerking met alles en iedereen. Buiten kaders, weg met die eilandjescultuur. Met daarbij het aandachtspunt om weer of meer te luisteren naar jezelf, naar ons eigen lijf en gedragingen. We zijn zoveel gaan (na)denken en geloven over gezondheid, dat we een soort van zijn vergeten wat we eigenlijk allang weten. Terug naar de eenheid, onze eenheid, onze heelheid. Want vanuit heelheid kan heling ontstaan. Zowel fysiek, energetisch, mentaal, emotioneel als spiritueel.” 

Ga op ontdekkingsreis

Wat maakt HEAL_th zo anders? Er is toch al veel bekend qua holistische behandelingen, dan wel een bewuster leven? “Klopt. Maar als niemand je vertelt welke ingangen er zijn, je nergens een plattegrond kunt vinden… Dan is die zoektocht naar een bewuster leven heel pittig.

Bovendien: er zijn niet alleen A-wegen, maar ook zandpaadjes en slingerende bosweggetjes. En het ene pad is het andere niet. Wat voor mij werkt, past misschien totaal niet bij de ander. En dat is oké. Er is namelijk niet één vast uitgestippeld pad of één succesformule naar heling. Er is alleen jouw pad. Hoe vind je in de wirwar van mogelijkheden een richting, zonder je daarbij blind te staren op de perfecte oplossing. Met HEAL_th kun je op ontdekkingsreis gaan. Krijg je handvatten, opties én word je geprikkeld, tot nadenken gezet. Zodat je erachter komt wat bij jou past en wat absoluut níet. Ga maar spelen en ontdekken. Wat is jouw pad? Wil je dat alleen doen, of heb je daarbij hulp bij nodig? Alles is oké, maar kom in beweging en ga die trap op. Ik zal je trapleuning zijn.”

Misschien ben ik al te veel mensen kwijt geraakt of bijna kwijtgeraakt in het zorg-landschap tijdens de zoektocht naar meer balans.

Werd de wachtlijst als een strop of droeg de te eenzijdige kennis bij aan een nodig ‘litteken’ Misschien is het daarom dat mijn vuurtje hiervoor extra aan gaat, wil  ik graag een bijdrage leveren aan de vind-tocht van anderen zodat er wellicht minder eenzaamheid ervaren mag worden en het dwalen minder uitzichtloos voelt. 

De langere posts op social media kan je ook beluisteren op Spotify…

HEAL_th op social media 

Van je tenen tot je stuit, 

door je spieren naar onder je huid,

hoe je beweegt en denkt te moeten,

hoe je kiest iets te begroeten,

naar de patronen van jouw denken,

jeugd herinneringen die je krenken,

niets staat los en niets staat vast,

kies jouw zelf gekozen pad!

5 + 3 =

Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief